dimarts, 15 de gener del 2013

DIA DE LA PAU

El Premi Nobel de la Pau és lliurat anualment pel Comitè Nobel Noruec «a la persona que ha fet el millor treball o la major quantitat de contribucions per a la fraternitat entre les nacions, la supressió o reducció d'exèrcits així com la participació i promoció de congressos de pau l'any immediatament anterior». Resulta destacable afegir que és un dels cinc Premis Nobel especificats al testament d'Alfred Nobel (1895; la seva mort va ocórrer a l'any següent), i lliurats per aportacions excel·lents fetes en els camps de la química, física, literatura, pau i fisiologia o medicina. Tal com assenyala el testament, el premi és administrat pel Comitè Nobel Noruec i lliurat per un comitè de cinc persones que són escollides pel Parlament Noruec. El primer Premi Nobel de la pau es va lliurar el 1901 a Frédéric Passy i Jean Henri Dunant. Cada beneficiari rep una medalla, un diploma i un premi monetari el valor del qual varia amb el pas del temps

Així mateix, el Premi Nobel de la Pau és considerat el més controvertit dels Premis Nobel; moltes de les seves seleccions han estat fortament criticades. Mahatma Gandhi mai va guanyar el premi, malgrat haver estat nomenat fins i tot en cinc ocasions diferents. Després del seu assassinat el 1948, el comitè va considerar guardonar-lo de manera pòstuma, tanmateix al final va determinar retenir el guardó d'aquell any amb l'explicació que «no hi havia cap candidat viu que fos adequat».

Un total de vint dones han estat reconegudes amb l'esmentada condecoració, més que en qualsevol altre Premi Nobel. Fins el 2011, el guardó de la Pau ha estat lliurat a 101 persones i a 20 organitzacions. D'altra banda, hi ha hagut un total de 19 anys en els quals el Premi no ha estat lliurat, superant la quantitat de vegades que qualsevol altre premi de la mateixa organització.

Treball

- Nom i llinatges.
- Any de naixement i de defunció, si cal.
- Pais de naixement.
- Motiu pel qual va ser guardonat/da.
- Fotografia.

El treball es realitzarà en mitja cartolina. Es pot fer en petits grups de 2/3 alumnes. Cada grup farà el treball sobre un guardonat/da (no es pot repetir). Si voleu elegir un altre guardonat/da amb el Premi Nobel de la Pau que no estigui aquí, també es pot fer.

Es farà en classe el divendres (búsqueda d'informació), però s'ha de tenir clar el guardonat/da que s'ha elegit per poder portar la foto impresa a classe i poder acabar-lo a l'hora de Plàstica.

Per tant, el material que s'ha de portar a classe el divendres, és el següent:
- Mitja cartolina per grup.
- Foto/s, imatge... del guardonat/da.
- Retoladors, colors...
- Qualsevol material que voleu utilitzar per fer-lo.

Aquí teniu alguns dels guardonats amb el Premi Nobel de la Pau.


 Tawakkul Karman (2011).jpg Tawakkul KarmanLeymah-gbowee-at-emu-press-conference.jpg Leymah Gbowee 

Ellen Johnson-Sirleaf, April 2010.jpg Ellen Johnson-Sirleaf  Ebadi.jpg Shirin Ebadi

JodyWilliams1.jpg Jody Williams Rigoberta Menchu Tum.JPG Rigoberta Menchú Tum
Aung San Suu Kyi (Clinton visit 2011).jpg Aung San Suu Kyi  Martin Luther King Jr NYWTS.jpg Martin Luther King

Dalai Lama 1430 Luca Galuzzi 2007.jpg El XIV Dalái Lama (Tenzin Gyatso)  MotherTeresa 090.jpg Madre Teresa

1991 CPA 6322 crop.jpg Andrei Dmitrievich Sakharov Jane Addams profile.jpg Jane Addams

Frederic Passy.jpg Frédéric Passy   Albert Lutuli (458603639).jpg Albert Lutuli

 Nelson Mandela.jpg Nelson Mandela  Kofi Annan, Photo: Harry Wad Kofi Annan

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada